Att ta ett lån till sitt företag kan kännas läskigt. Du kanske aldrig har ansökt om det tidigare? Som företagare finns det ibland ett stigma över att lån ska behöva vara lika med något negativt. Det kan inte vara längre från sanningen.
Det finns många anledningar till att ta ett företagslån. Ett kan vara att man behöver ett tillfälligt tillskott p g a en svacka eller lågsäsong. En annan kan vara att det är för att skapa tillväxt och investera i sitt företag.
Vad ska man tänka på som småföretagare?
Här listar vi specialister och marknadsledande på företagslån online sedan 2015, våra tio bästa tips.
-
Är ansökan eller offerten bindande?
En del ansökningar eller skickade offerter anses som bindande. Andra kostar. Se till att läsa på innan och inte bara ansöka till en mängd olika aktörer utan att ha kollat det innan.
-
Tas det en UC på dig som privatperson?
Storbankerna tar gärna en kreditupplysning genom UC, Många av de mer moderna långivarna tar hellre en upplysning genom Creditsafe. Den är inte synlig för andra än dig och den långivare som har begärt upplysningen. Bra, va?
-
Gör research om långivaren
Genomför en egen liten bedömning och checklista av långivaren innan du tar kontakt.
Kolla även hur deras recensioner ser ut. Du kan helt enkelt söka på långivaren på Google, besöka deras sida på Facebook eller kolla upp företaget på Trustpilot.
-
Var förberedd på att få svara på frågor om din verksamhet
Banker och långivare kan vilja få ta del av balans- och resultatrapporter, affärsplaner, kassaflödesrapporter, kreditupplysningar från olika källor och mycket mer. Du bör också vara beredd på att få svara på lite andra frågor om ditt företag.
Hur säsongsbetonad är din verksamhet?
Hur påverkades företaget av pandemin?
Hur ser framtiden ut?
Det är bara exempel på några frågor som kan komma. Men var lugn! Du behöver inte kunna svara på allt. Var så tydlig du kan och kom ihåg att ärlighet varar längst!
-
Beskriv syftet med lånet
Var tydlig med vad du ska använda lånet till. Är det för att investera i marknadsföring, maskiner, varulager eller för att betala skatten och löner?
-
Förklara hur du har tänkt att betala tillbaka lånet
Du kanske har en högsäsong framför dig och kan betala tillbaka hela lånet inom några månader?
Ett vanligt exempel som våra restaurangkunder har är att de behöver bygga en uteservering inför våren och sommaren, tjäna pengar på den under högsäsongen för att senare betala tillbaka lånet efter sommaren.
-
Dina säkerheter och borgenärer
En del långivare fokuserar mer på fysiska säkerheter som fastigheter, maskiner, fordon eller liknande. Andra väljer att fokusera på personliga borgenärer som säkerhet.
En del i kreditbedömningen kan vara att se hur personen eller personerna bakom företag är och hur deras historik ser ut. Beroende på vem du tar in som personlig borgen kan långivaren bevilja ett högre belopp till en längre löptid.
-
När betalas lånet ut?
En del, framför allt banker, tar lång tid på sig i sina processer. Det kan ta lån tid att ansöka, får en kreditbedömning, offert och sen utbetalning av pengarna. Då kan fönstret för den där möjligheten vara stängd. Se därför till att långivarens ledtider matchar dina behov. Du kanske behöver pengarna redan dagen därpå?
-
Ta inte lån privat eller genom familj och vänner
Det här är vanligare än vad man tror. Man tar privata lån och separerar därför inte företaget med privatpersonen. Ännu värre är det om man tar lån genom familj och vänner som man senare inte kan betala tillbaka. Det kan förstöra relationer och förhållanden för alltid. Håll det som rör företaget i företaget och vice versa!
-
Spara eller låna?
Vårt sista, och kanske viktigaste tips, är att du bör se efter om det är värt att spara och vänta lite med den där investeringen istället för att ta ett lån?
Företagsfinansiering kommer med en kostnad. Fundera därför om det är värt att ta en kostnad idag, för att kunna växa mycket imorgon eller om du ska spara.
Nu har du fått tio värdefulla tips för att kunna ta ett bra beslut när du ska ta ett företagslån till ditt företag.
Lycka till!